Innholdsfortegnelse:

Rengjøring Av Taket Fra Snø Og Is, Samt Hvordan Man Beregner Og Kontrollerer Snøbelastningen
Rengjøring Av Taket Fra Snø Og Is, Samt Hvordan Man Beregner Og Kontrollerer Snøbelastningen

Video: Rengjøring Av Taket Fra Snø Og Is, Samt Hvordan Man Beregner Og Kontrollerer Snøbelastningen

Video: Rengjøring Av Taket Fra Snø Og Is, Samt Hvordan Man Beregner Og Kontrollerer Snøbelastningen
Video: Rengjøring og beskyttelse av gummimatter 2024, April
Anonim

Bli kvitt snø og is på taket: de mest effektive tiltakene

tak i snøen
tak i snøen

Landet vårt ligger i forskjellige klimasoner, der det sammen med frostvintre ofte tiner med snøfall og påfølgende frost. Under slike ekstreme forhold dannes is, istapper og snøavsetninger med betydelig tykkelse og dermed betydelig vekt på takene. Ukontrollert nedstigning av store masser av snø og is utgjør en fare for mennesker, og en opphopning av snø i flere tonn kan ødelegge bjelkestrukturene. Det er metoder for å kontrollere den kritiske tykkelsen på snødekket på taket, som hjelper til med å fjerne taket for snø og is i tide. Og det er også moderne måter å bekjempe opphopning av vinternedbør på taket på bygninger.

Innhold

  • 1 Beregning av snølast på taket

    • 1.1 Fotogalleri: snøansamlinger på taket
    • 1.2 Metoder for å kontrollere snølast på taket

      1.2.1 Tabell: snøvekt avhengig av nedbørsstruktur

  • 2 Metoder for å rense taket for snø

    • 2.1 Regler for rengjøring av taket fra snø
    • 2.2 Enheter og verktøy for rengjøring av tak fra snø og is
    • 2.3 Fotogalleri: verktøy for å jobbe på taket
  • 3 Bruk av avisingssystemer

    • 3.1 Metoder for avisning av taket
    • 3.2 Takisikringssystemer
    • 3.3 Fotogalleri: elementer ved installasjon av takvarmesystemet
    • 3.4 Anbefalinger for bruk av avisingsanordninger på tak
    • 3.5 Video: installasjon av takisingssystemet

Beregning av snølast på taket

Overvåk snøbelastningen på taket til bygningen er nødvendig fordi den store vekten av is og snø kan føre til ødeleggelse av takelementer og ildargm56: 05.10.2017, 18:13

vanlig begrep

. "> Takpai Ved høye belastninger på taket strukturer er tydelige designfeil og feil under installasjonen.

Snøbelastning
Snøbelastning

Svikt i sperresystemet, en liten hellingsvinkel på bakkene fører til ubehagelige konsekvenser

Med en overdreven opphopning av snømasser på taket til en bygning, er det risiko for plutselig smelting av snølag, noe som fører til uforutsigbare konsekvenser og truer menneskers helse. Det er også nødvendig å kontrollere vektbelastningen på takstolen, siden overdreven trykk kan deformere eller ødelegge rammestrukturen. Følgende typer vil mest sannsynlig akkumulere snømasser:

  • magert eller gaveltak med en skråning mindre enn 15 ;
  • skjøter av skråtak med en vertikal vegg;
  • komplekse strukturer med flere gavler i krysset mellom plan med forskjellige hellingsvinkler;
  • tak laget av ikke-metalliske materialer med høy friksjonskoeffisient;
  • tak bygget uten å ta hensyn til vindrosen i regionen din om vinteren.

De oppførte typer tak krever konstant visuell eller ekstern kontroll over tykkelsen av snømassen, som er basert på beregningen av vekten av snø pr 1 m2 av takareal og andre metoder.

Fotogalleri: Snøklumper på taket

Snø på taket
Snø på taket
Den lille hellingsvinkelen på skråningen fører til økt belastning på taket
Snø på taket
Snø på taket
Akkumuleringen av snø i krysset overbelaster bjelkesystemet
Vindsediment
Vindsediment
Hvis man ikke tar hensyn til den rådende vinden når man bygger et hus, vil det være stadige problemer med snø på taket.

Metoder for å kontrollere snølast på taket

For effektiv kontroll er det nødvendig å ta hensyn til den maksimale lastekapasiteten til takmaterialet og bjelkestrukturen. Det er spesielle kalkulatorer for beregning av snøbelastningen, samt SNiP og SP 20.13330.2016, men de er vanskelige å bruke. Her er en forenklet formel for å beregne den totale vekten av snø: P full. = N x P beregnet, hvor:

  • N er en indikator på hellingsvinkelen til takhellingen, hellingskoeffisienten i en hellingsvinkel på mindre enn 25 o er lik 1, ved 25 o -60 o er 0,7, og i vinkler på mer enn 60 o er ikke tatt i betraktning;
  • P kalk. - vektverdi av snødekke per 1 m 2, kg / m 2;
  • P full - full snøvekt per m 2 av taket, kg / m 2.

Temperaturforholdene og nedbørsstrukturen tillater ikke alltid oss å nøyaktig bestemme snøvekten uten bruk av laboratoriestudier, som ikke er billige. Det er ikke nødvendig å bruke dyre data under normale forhold, en vurderingstabell kan hjelpe, noe som i stor grad vil forenkle den visuelle vurderingen av snøbelastningen på taket.

Tabell: snøvekten avhengig av nedbørsstrukturen

Type snø og is Vekt i kg / m 3
Fluffy tørr frisk fra 30 til 70
Våt frisk fra 70 til 160
Avgjort fersk fra 180 til 300
Tørke fra 120 til 130
Våt fra 800 til 950
Vindsediment fra 200 til 300
Firn eller is fra 500 til 960

Basert på beregningsformlene og dataene i tabellen, kan du beregne belastningen på taket og bestemme behovet for å rense taket for snø og is. Hvis det ikke er data om bjelkelagets konstruksjon og taktekking, er det nødvendig å utføre periodisk visuell inspeksjon av helsen til disse elementene.

Snølast på taket
Snølast på taket

Temperaturforhold og nedbørsmønstre lar oss ikke alltid bestemme snøvekten nøyaktig uten bruk av laboratoriestudier, som er dyre.

I tillegg til beregnede og tabelldata er det andre metoder for å overvåke tilstanden til snødekke på tak av forskjellige typer. De består i ekstern videoovervåking eller fjernkontroll ved hjelp av et datastyrt system med TOKVES BBA-sensorer eller andre strekkmålere. På grunn av de høye kostnadene er slike systemer installert i kjøpesentre, stadioner og kultur- og underholdningskomplekser. Settet med fjernkontrollutstyr består av følgende komponenter:

  • brakett med forsterket snødybdesensor;
  • en dataoverføringsenhet med en ekstern temperaturmåler;
  • en mottaksenhet koblet til en datamaskin;
  • datamaskin med programvare for databehandling og systemkontroll;
  • monitor for visualisering og manipulatorer.

Fordelene med dette overvåkingssystemet er å analysere den sanne snødybden i stedet for den beregnede på forskjellige taksteder.

Metoder for å rengjøre taket fra snø

Manuell rengjøring av taket fra opphopning av snø og is krever betydelig fysisk innsats og er farlig for mennesker. Bruk av utstyr, inkludert utstyr basert på vibrasjonseffekter på taket, gir ikke det forventede resultatet. Dette er fordi individuelle arkitektoniske løsninger ikke tillater bruk av mekanismer, og vibrasjon krenker integriteten til taktekking. Følgende metoder for rengjøring av tak fra snø brukes:

  • mekanisk, der manuell utslipp av snø og is brukes, inkludert fra et teleskopisk tårn basert på en bil;
  • kjemisk, ved bruk av salt og reagenser;
  • metode for å påføre hydrofobe filmer;
  • teknisk metode der kontrollert oppvarming av tak og avløpssystemer utføres;
  • forebyggende tiltak assosiert med riktig valg av skråningsvinkelen på bakken og høy kvalitet på termisk isolasjon av taket.

Bruken av disse rengjøringsmetodene er forbundet med arbeid i høye høyder og er en spesielt farlig aktivitet. Det er veldig viktig å overholde sikkerhetsreglene under arbeid i høyden og å gi utøvere verktøy som kan brukes, overalls og sko, samt å bruke sikkerhetsutstyr.

Rengjøring av tak fra snø
Rengjøring av tak fra snø

Den mekaniske metoden for å rense taket fra akkumulering av snø og is krever betydelig fysisk innsats

Regler for rengjøring av taket fra snø

Høyhus utføres i henhold til visse regler og forskrifter, hvis gjennomføring er obligatorisk. Sikre arbeidsforhold sikres ved tilgjengeligheten av stiger, verktøy, kjeledresser, hjelmer og sklisikre sko. Spesiell oppmerksomhet bør rettes mot sikkerhetstau med justerbar lengde og diameter fra 8 mm, som er festet til pålitelige støtter i den første kategorien. Med en mekanisk rengjøringsmetode med manuell dumping av snø og is, er det separate regler, som er som følger:

  1. Rengjøring utføres på dagtid av et team på minst tre personer etter instruksjon om sikkerhetsregler for arbeid i høyden.
  2. Utslippsstedet er inngjerdet i en avstand på 5 til 10 m fra sonen med fallende snø og is, en ledsager er satt opp som sørger for sikker passering av mennesker og har tale- eller radiokommunikasjon med høytliggende arbeidere.
  3. Taket blir renset fra takfot til åskam uten å gå på akkord med integriteten til taktekking, fjernsyn eller andre kabler.
  4. Et tak med snø og is med en tykkelse på 2 til 5 cm er igjen på taket, som beskytter belegget mot skader.
  5. Hengende istapper flises av med spesielle plukker eller andre enheter som sikrer avløpssystemets integritet.

Kjemikalier er spredt på taket med gummihansker, og det hydrofobe belegget påføres taket med rull eller spray i arbeidsklær ved hjelp av åndedrettsvern. Installasjon av takvarmeelementer og snøholdere utføres med et brukbart elektroverktøy og annet utstyr (stiger, koblinger, klips). For alt arbeid er det obligatorisk å bruke hjelm og sikkerhetstau.

Enheter og verktøy for rengjøring av tak fra snø og is

Når du rengjør tak manuelt, brukes verktøy for å sikre effektiv rengjøring og skader ikke takmaterialet. Spader brukes i plast eller tre uten skjæreinnlegg, og sager på lange stiklinger er egnet for kutting av snø. Plukker eller skraper brukes til å fjerne istapper fra gesims. Når du fjerner overhengende lag med snø og is, kan du bruke teleskopiske tårn som lar deg raskt og trygt få jobben gjort. Kjemisk rengjøring ved bruk av salt og reagenser krever ikke verktøy, men ulempen med denne metoden er økt korrosjon av metallbelegget og forstyrrelse av avløpssystemet. Påføring av hydrofobe belegg på et rent tak utføres ved bruk av ruller, børster og sprøytepistoler, det letter snøen fra taket, men løser ikke problemet med glasur på taket. I noen tilfeller brukes glidestiger, hydrauliske heiser og elektrisk drevne vugger. Den mest effektive er den tekniske rengjøringsmetoden, som vi vil diskutere i detalj i neste kapittel.

Fotogalleri: verktøy for å jobbe på taket

Jente med en snøskuff i plast
Jente med en snøskuff i plast
Plastspader er egnet for skånsom rengjøring av taket
Dobbelt volum
Dobbelt volum
Pushers brukes til raskere rengjøring
Fjern istapper fra taket
Fjern istapper fra taket
Pickaxes eller skraper er egnet for å fjerne istapper.

Bruk av avisingssystemer

Den enkleste måten å håndtere is på taket er det riktige valget av skråningsvinkelen på bakken og den profesjonelt utførte isolasjonen og ventilasjonen av taket. Denne passive beskyttelsen utføres på design- og konstruksjonsstadiet og bør utføres under hensyntagen til de rådende vindene i regionen der utviklingen finner sted. Å ta hensyn til disse faktorene lar deg spare betydelige økonomiske ressurser i fremtiden. For eksisterende bygninger brukes forskjellige metoder for å beskytte taket mot snø og is.

Metoder for takavisning

Ising kan styres av svært effektiv varmeisolering av boligdelen av bygningen fra under taket. Denne metoden gir den samme temperaturen til det ytre miljøet og loftet, noe som gjør isdannelse umulig. Ulempen er at med veksling av positive og negative gjennomsnittlige daglige temperaturer er det umulig å eliminere dannelsen av is på taket og takskjegget.

Det finnes en rekke avisingsmetoder som bruker tekniske midler som påvirker takmaterialet forsiktig og eliminerer opphopning av snø og is i kritiske områder av taket. En av de tekniske metodene er den elektriske pulsmetoden for å påvirke takoverhenget. Den produseres ved å påføre induktorene en kortsiktig puls, som omdannes til mekanisk vibrasjon, noe som fører til ødeleggelsen av isskorpen på taket. Dessverre har denne metoden ikke blitt utbredt fordi effekten er begrenset og ikke løser problemet med ising av hele taket.

Den mest produktive er temperaturmetoden for anti-ising, som bruker oppvarming av kabelen som ligger i problemområder på taket.

Anti-ising systemer

For å bekjempe isdannelse på taket på bygninger, brukes metoden for temperatureksponering for taket og avløpssystemene mye. Isingssystemer er forskjellige i måten oppvarmingen styres på og sensorene og kontrollerne som brukes. Kontroll kan være manuell eller automatisk, og i noen tilfeller fjernstyres ved hjelp av datateknologi. Ved oppvarming av tak, takrenner, trakter og nedløpsrør brukes en kabel med konstant eller variabel motstand, hvis oppvarming styres av kontrolleren. Økonomi og effektivitet oppnås ved å bruke sensorer som opererer i temperaturområdet fra +5 o C til -10 o C. Kombinasjonen av slike tekniske elementer, som sikrer problemfri drift og elektrisk sikkerhet, gir følgende fordeler:

  • systemet slås på når sensorene for temperatur og fuktighet utløses og i nærvær av snø og is, noe som sparer strøm;
  • kontroll over kabelparametere utføres autonomt, noe som garanterer konstant kraft, ingen overoppheting og gir elektrisk sikkerhet;
  • tilstedeværelsen av en kontroller ekskluderer startstrømmer og spenningsfall;
  • arbeidet til hele systemet skjer uten menneskelig inngripen.

Fotogalleri: elementer av installasjon av takvarmesystem

Takvarmesystem
Takvarmesystem
Den mest effektive er ordningen der kabelen brukes til å varme opp dalene, takoverhenget og avløpssystemet samtidig
Oppvarmet avløpssystem
Oppvarmet avløpssystem
Kabelen på trakten er lagt langs veggene
Drenering
Drenering
Downpipe varmekabel montert på en kjede
Takoppvarmingsregulator
Takoppvarmingsregulator
Automatisk takoppvarmingssett sparer tid

Når du installerer varmeelementer, brukes kabler av forskjellige design, som avviker betydelig i pris. Den mest utbredte er resistive kabler i forskjellige design. Enkeltkjernekabelen består av en varmekjerne, dobbel isolasjon og kobberflette, som beskytter elektromagnetisk interferens og gir tilstrekkelig beskyttelse mot mekanisk påvirkning. To-kjernekabelen består av en varme- og returleder i trelagsisolasjon. Den dyreste av de resistive kablene er snittmodifiseringen, der i tillegg til to kjerner brukes en wolframfilament for den mest effektive oppvarmingen. Ulempen med et resistivt system er at hele kabelen varmes opp, noe som fører til overdreven strømforbruk, til tross for tilstedeværelsen av sensorer. Selvregulerende kabel er blottet for disse manglene og består av to ledere,mellom hvilke det er en halvlederfilm. Jo lavere utetemperaturen er, jo mer ledende linjer med en gitt motstand vises i filmen, og dette fører til større oppvarming og issmelting.

En selvregulerende kabel er motstandsdyktig mot mekanisk belastning og trenger ikke automatiserte kontrollsystemer fordi den bare varmes opp i områder med lave temperaturer, og dette sparer energi og penger

Anbefalinger for bruk av avisingsanordninger på tak

For å utnytte potensialet til et takvarmesystem best mulig, er det nødvendig med en nøye komparativ analyse av prisen og kvaliteten på forskjellige typer utstyr og kabeltyper. Du må sørge for at utstyret er komplett med branndetektorer, tilgjengeligheten av garantiforpliktelser fra produsenten og servicesentre i din region. For å spare penger kan du bruke følgende anbefalinger:

  • kabelen er installert i området for skjøter av tak med flere gavler, daler, overheng og i avløpssystemet;
  • i noen tilfeller anbefales det å bruke en to-kjernekabel i en rad;
  • i kritiske områder kan du bruke en selvregulerende kabel, og montere en billigere resistiv kabel langs overhenget;
  • i lange avløpsrør, må kabler eller tynne kjettinger brukes for å unngå kabelbrudd;
  • For å beskytte kabelen mot ukontrollert nedstigning fra snømasser, er det nødvendig å installere snøretensjonssystemer.

Det skal bemerkes at selvinstallasjon er mulig med visse kunnskaper og ferdigheter, men feilsøking av automatiseringssystemet bør overlates til spesialister

Video: installasjon av et avisingssystem på taket

Vi undersøkte metodene for å rense taket fra snø og is, samt hvilke typer kontroll over mengden snøbelastning på taket. Artikkelen gjenspeiler de mest populære metodene for mekanisk, kjemisk, emulsjon og teknisk kontroll av snø- og isakkumulering. Det er viktig å tenke på at du kan bli kvitt disse problemene, selv når du bygger et landsted eller sommerhus. For dette, når det er mulig, er det nødvendig å følge anbefalingene fra profesjonelle planleggere og designere.

Anbefalt: