Innholdsfortegnelse:

Lydisolerte Dører: Typer Lydisolasjonsmateriale Og Dets Uavhengige Installasjon
Lydisolerte Dører: Typer Lydisolasjonsmateriale Og Dets Uavhengige Installasjon

Video: Lydisolerte Dører: Typer Lydisolasjonsmateriale Og Dets Uavhengige Installasjon

Video: Lydisolerte Dører: Typer Lydisolasjonsmateriale Og Dets Uavhengige Installasjon
Video: Hæng døren på og ret til 2024, April
Anonim

Gjør-det-selv-dør lydisolering

lydisolering av døren
lydisolering av døren

For å beskytte huset ditt mot gatestøy eller en leilighet mot fremmede lyder ved inngangen, må du installere lydisolerte inngangsdører. Lydisolerte dører kan også brukes for å sikre maksimal innendørs komfort. Slike design vil være spesielt relevante for rom der stillhet er en forutsetning: soverom, arbeidsrom, barnerom, kontor, møterom, hotell osv.

Innhold

  • 1 Faktorer for lydoverføring

    1.1 Video: Kontrollere kvaliteten på en lydisolert dør

  • 2 Klassifisering av lydisolerte dører

    2.1 Valgte funksjoner

  • 3 varianter av lydisolering

    3.1 Video: Kontrollere ytelsen til lydisolasjonsmaterialer

  • 4 Hvordan lage lydisolerte dører med egne hender

    • 4.1 Lydisolering av døren med demontering av bladet
    • 4.2 Møbeltrekk med støyisolering rundt ytre omkrets
    • 4.3 Video: lydisolering av gjør-det-selv-døren

Faktorer for lydledningsevne

Lydisolering av huset oppnås ved å øke lydisoleringsegenskapene til vegger, vinduer, tak, gulv og dører. Hvis du bestemmer deg for å installere lydisolerte dører i et hus eller en leilighet, vil effektiviteten være minimal, hvis du ikke utfører generell beskyttelse av rommet mot uvanlig støy.

Etter å ha fullført en omfattende lydisolering av huset, kan du beskytte deg mot uvanlig støy og sikre et komfortabelt opphold i alle rom. Barn vil sove fredelig, du kan jobbe på kontoret uten å bli distrahert av fremmede lyder, eller du vil lytte til musikk høyt uten å forstyrre andre husstandsmedlemmer eller naboer.

Dør lydisolering
Dør lydisolering

Installasjon av lydisolerte dører er et av trinnene i et sett med tiltak for å forbedre det akustiske miljøet i et hus eller en leilighet.

Hovedelementene som overfører lydvibrasjoner er:

  1. Materiale. Plast, metall, tre eller glass kan brukes til å lage døren. Glass- og plastdører har minst lydisolasjonsegenskaper. Den beste barrieren mot akustiske bølger er skapt av lerret av tre eller presset tre.
  2. Design. Lerretet kan være solid, hul, med fyllstoff eller innsatser. Huldører og produkter med glass- eller plastinnlegg fungerer verst. Massive tredører og lerreter med fylling gir maksimal beskyttelse mot uvanlig støy.
  3. Dørtype. Sammenleggbare og svingende konstruksjoner gir minimum lydisolasjon. Skyvedører har noe bedre ytelse. Svingemodeller gir maksimal støyisolasjon.

Lydisolering og lydisolerte dører har forskjellige formål. For å sikre stillhet i rommet og beskytte det mot uvanlig støy, må lydisolerte modifikasjoner installeres. De brukes i soverom, kontorer, barnerom. Hvis det er nødvendig at støyen ikke forlater rommet, er den utstyrt med en støyisolerende dør. Dette gjøres for eksempel i lekerom og musikkrom.

Video: sjekke kvaliteten på en lydisolert dør

Klassifisering av lydisolerte dører

I prinsippet er alle dører lydtette, da de beskytter rommet mot fremmede lyder, de gjør det bare annerledes. Konvensjonelle dører kan redusere støynivået med 26-30 dB. Hvis du vil øke denne verdien, må du installere modeller med spesiell design.

Det er to typer støy som det er nødvendig å beskytte interiøret fra:

  • luft - overført i form av lydbølger;
  • strukturell - oppstår som et resultat av mekanisk påvirkning, for eksempel bevegelse av møbler eller drift av et elektroverktøy;
  • perkusjon - utstedt under visse skarpe manipulasjoner, for eksempel streik, hopp, etc.

    Typer av støy
    Typer av støy

    Det er tre typer støy, som hver genereres og overføres på en annen måte

Det er statlige standarder som definerer standardene for lydisolering av alle typer støy. Avhengig av husklassen er det utviklet visse standarder for hver lydkategori.

Husklasser:

  • A - forbedret komfort (forretnings- og eliteklasse);
  • B - normal komfort (komfortklasse);
  • В - akseptable forhold (økonomiklasse).

    Husklasser
    Husklasser

    I henhold til kvaliteten på levekårene er alle husene delt inn i klasser, som hver har sine egne krav til alle egenskaper av komfort, inkludert lydisolasjon

Utseende er alle dører praktisk talt de samme. Hele forskjellen når det gjelder lydisolasjon ligger i deres interne struktur. For å karakterisere de beskyttende egenskapene til dører mot støy, er det begrepet "lydisolerende evne".

For luftbåren støy avhenger den nødvendige lydisolasjonskapasiteten til døren av husklassen:

  • A - 54 dB;
  • B - 52 dB;
  • B - 50 dB.

For støtstøy vil indikatorene være som følger:

  • A - 60 dB;
  • B - 58 dB;
  • B - 55 dB.

Konstant støy eller for høy lyd skaper ubehag og kan irritere menneskets nervesystem. En rolig reaksjon vil være på støynivået i området 25-60 dB. Langvarig eksponering av en person for lyd med en kraft på opptil 90 dB fører til utvikling av søvnløshet, nervesykdommer eller nevroser. Lyder som overstiger 100 dB kan forårsake hørselstap.

For å sikre god lydisolering av rommet er det nødvendig å installere dører med maksimalt lydisolasjon:

  • først. De kan beskytte mot støy opptil 32 dB. Til sammenligning er det verdt å påpeke at det under en samtale opprettes en lydbølge på 45 dB;
  • økt. Slike modeller er måter å beskytte mot støy på 40 eller mer dB, alt avhenger av materialene som brukes.

Dørene av høyeste kvalitet er laget på prinsippet om et sandwichpanel. De består av flere lag med lydisolerende materialer. Utenfor er slike dører belagt med kunstlær, MDF eller lignende belegg.

Utvalg funksjoner

Tatt i betraktning det faktum at en vanlig dør forsinker ca 26-30 dB, med en ekstern lyd på 60 dB, kommer 30-34 dB inn i leiligheten. Hvis dette ikke er nok, kan du kjøpe dører med økt støyisolering eller lydisolerte standardkonstruksjoner selv. Et støynivå på 25-50 dB anses å være behagelig for en person.

For spesialiserte lokaler (innspillingsstudioer, spillrom) eller i spesielle tilfeller når det er nødvendig å gi et høyt lydnivå, for eksempel i et soverom eller et barnerom, er det nødvendig å kjøpe ferdige lydisolerte dører. Inngangsdører har god ytelse når det gjelder akustisk beskyttelse. De er i stand til å motstå støy opptil 45 dB.

Det er ikke nødvendig at alle dører er lydisolerte. Det er nok å installere dem bare i de rommene der det virkelig burde være stille. For slike formål er treduk, fiberdører, men ikke hule, egnet.

Hvis du bestemmer deg for å installere glassdører, må du bruke strukturer med en- eller to-kammer dobbeltvinduer for å sikre normale lydisolasjonsegenskaper

Varianter av lydisolering

Følgende kan brukes som fyllstoff for å lage lydisolerte dører:

  • sintepon er et mykt fibermateriale. For å sikre høye lydisolasjonsegenskaper, må den legges i flere lag;

    Sintepon
    Sintepon

    For god lydisolering må den syntetiske vinteren legges i flere lag

  • bølgepapp. Det ser ut som en honningkake. Den brukes i billige dører, da den ikke har veldig høye lydisolasjonsegenskaper;

    Bølgepapp
    Bølgepapp

    Bølgepapp brukes i billige dører

  • polystyren. Den kan produseres i ark eller granulat, så vel som i flytende tilstand;

    Polystyren
    Polystyren

    Polystyren er tilgjengelig i ark, granulat eller i flytende tilstand

  • mineralull. Dette materialet har gode lydisolasjoner og brannvernegenskaper. Dens ulempe er at når den er i døren, krymper den gradvis, så etter hvert forringes beskyttelsesegenskapene. I tillegg absorberer mineralull vann, så det kan ikke brukes på dørene til rom med høy luftfuktighet og på inngangslobbyer;

    Mineralull
    Mineralull

    Mineralull krymper, så den må være godt festet

  • skumgummi er et billig og rimelig materiale som brukes når du utfører ekstern lydisolering av en dør;

    Skumgummi
    Skumgummi

    Skumgummi brukes til lydisolering over dørbladet

  • splen - såkalt akustisk skumgummi. Den absorberer lydvibrasjoner godt, og er festet til døroverflaten på grunn av limlaget;

    Splen
    Splen

    Splen er en type skumgummi og har en selvklebende base

  • izolon - en annen type skumgummi med høyere lydisolasjonsegenskaper;

    Izolon
    Izolon

    Izolon har høyere lydisolasjonsegenskaper enn standard skumgummi

  • Isopor. Den har god støyisolasjonsytelse, men den har lav brannsikkerhet, derfor brukes den sjelden til konstruksjon av dører;

    isopor
    isopor

    Polyfoam har lav brannsikkerhet, så det brukes praktisk talt ikke til lydisolering av dører

  • skummet polyuretan - gir god lydisolering av dører og har høy motstand mot brann;

    Skummet polyuretan
    Skummet polyuretan

    Skummet polyuretan har høy motstand mot brann

  • vibrasjonsfilter. Det er et flerlagsmateriale som består av aluminiumsfolie og bitumen. Den fester seg godt til døroverflaten og gir god lydisolasjon.

    Vibrasjonsfilter
    Vibrasjonsfilter

    Vibrasjonsfilter består av aluminiumsfolie og bitumen

I tillegg til bruk av fyllstoffer er det mulig å utføre lydisolering av døren ved hjelp av et panel som er festet ovenfra til hovedbladet. For å gjøre dette, bruk fôr, laminat, MDF, fiberplate, lær. Det vil bidra til å øke støyisolasjonen og tilstedeværelsen av et luftgap mellom hoved- og ekstra lerret.

Det er noen få enkle måter å øke støyisolasjonen på døren på:

  • automatisk terskel. Det er en magnetstripe som er installert i gulvet. Når døren er lukket, blir pakningen tiltrukket av metalllisten festet til bunnen av dørbladet og sikrer en tett lukking;

    Automatisk terskel
    Automatisk terskel

    Automatisk terskel gir ekstra lydisolering av dører

  • dørkarmtetning. Ved hjelp av polyuretanskum eller mørtel blir alle hullene mellom dørkarmen og åpningen forseglet, og dermed reduseres støynivået fra utsiden;
  • bruk av sel. Tetninger er installert langs dørens omkrets, noe som forbedrer tettheten og lydisolasjonen. Kan bli brukt:

    • magnetisk;
    • silikon;
    • gummi;
    • skumgummi - gul;
    • Isolonetetninger - de er hvite og har høyere tetthet sammenlignet med skumgummi.

      Typer sel
      Typer sel

      Tetninger kan lages av forskjellige materialer

Alle selene som selges i butikken har vanligvis en selvklebende bakside. Silikonprodukter festes med en plastribbe.

Video: sjekke ytelsen til lydisolasjonsmaterialer

Hvordan lage lydisolerte dører med egne hender

Før du fortsetter med uavhengig lydisolering av dører, må du forberede alle nødvendige verktøy og materialer:

  • elektrisk bor og sett med bor;
  • sag;
  • saks;
  • kniv;
  • en hammer;
  • skrutrekkere;
  • konstruksjon hårføner;
  • lydisolert materiale;
  • møbeltrekk
  • fester;
  • lim.

    Verktøy for lydisolering av dører
    Verktøy for lydisolering av dører

    Avhengig av hvilken type isolasjon som er valgt og metoden for lydisolering av døren, kan settet med verktøy variere noe

Avhengig av valgt isolasjon og metoden for lydisolering av døren, kan settet med verktøy variere noe

Lydisolering kan utføres med eller uten å demontere døren.

Lydisolering av en dør med demontering av blad

Vurder prosessen med å utføre arbeid med demontering av dørbladet:

  1. Forberedende arbeid. På dette stadiet er det nødvendig å fjerne alle gjenstander som vil forstyrre arbeidet fra dørbladet: et kikkhull, håndtak, et nummer osv. …

    Forberedende arbeid
    Forberedende arbeid

    Før du utfører støyisolering, fjernes beslagene fra døren slik at den ikke forstyrrer arbeidet

  2. Fjerne møbeltrekket. Rimelige tredører er vanligvis dekket med kunstlær på toppen. For å fjerne den, må du trekke ut festene. Fjern deretter et ark med fiberplate eller hardboard. De fleste metalldører selges allerede isolert og har en ikke-separerbar struktur. Hvis det er mulig å fjerne kappeplaten fra metalldøren, blir den også fjernet.

    Fjerne møbeltrekket
    Fjerne møbeltrekket

    Møbeltrekket og om mulig frontdekket fjernes fra døren

  3. Legge lydisolering. Hvis du bruker materialer med selvklebende base, må dørens indre overflate tørkes godt og avfettes med aceton. Etter det limes fyllstoffet - vanligvis er dette bituminøse vibrasjonsisolatorer, som "Visomat", "Bimast" og lette anti-støybelegg "Splen" eller "Vibroplast". Først limes tunge materialer på døroverflaten, for eksempel "Visomat", og "Splen" legges på den med overlappende sømmer. Prosessen ligner på liming av tapet, og for at materialet skal fikse seg godt, må arbeidet utføres ved +20 ° C eller mer. I kaldt vær anbefales det å varme opp døroverflaten med en hårføner.

    Legging av lydisolering
    Legging av lydisolering

    Lydisolasjonsmateriale festes med lim eller på en selvklebende base

  4. Varmeisolasjon. Dette er et valgfritt trinn, men hvis døren allerede er demontert, kan du legge et lag mineralull etter installasjon av lydisolasjonen. Etter å ha lagt den på, blir et fiskenett eller stoffavstand spikret på toppen, som holder isolasjonsplatene.

    Legging av mineralull
    Legging av mineralull

    Mineralull plasseres mellom avstivningsribbe, og fester den i tillegg med et nett eller andre materialer for hånden

  5. Installasjon av ledninger. Hvis en elektrisk lås er installert i døren, legges ledninger til den.

    Installasjon av ledninger
    Installasjon av ledninger

    På den indre overflaten av døren legges ledninger for å koble til den elektriske låsen

  6. Sømbehandling. I tillegg til lydisolering av dørbladet, er det nødvendig å forsegle sømmene mellom dørkarmen og dørbladet. Til dette brukes moderne tetninger som ikke ødelegger utseendet til døren og sørger for at den lukkes tett.

    Installasjon av tetninger
    Installasjon av tetninger

    Tetningselementet er festet på rammen langs kontaktlinjen med lerretet

  7. Lydisolering av terskelen. Spesielle lydabsorberende terskler for innerdører kan kjøpes i butikken. På inngangsdørene oppnås lydisolering av terskelen ved å installere en bunnpakning.

    Lydisoleringsterskel
    Lydisoleringsterskel

    For å sikre lydisolering av terskelen, er en lavere tetning installert

Lydisolering rundt ytre omkrets

Hvis det er umulig å demontere lerretet, blir lydisolasjonen utført ovenfra. Myk polstring kan brukes til dette, men paneler er mer populære. De selges ferdige, så du trenger bare å feste dem på lerretet.

Enhver hjemmehåndverker kan gjøre slikt arbeid, siden panelene er festet med lim eller selvskruende skruer. I tillegg til å forbedre de lydisolerte egenskapene, forbedrer installasjonen av lydisolerende paneler utseendet på døren.

Lydisolerte paneler kan være fra:

  • MDF eller fiberplate;
  • laminat;
  • fôr;
  • dermantin.

    Overhead lydisolerte paneler
    Overhead lydisolerte paneler

    Overhead lydisolerte paneler kan være laget av forskjellige materialer, men ofte er de laget av MDF

Du kan også fikse en treramme rundt omkretsen av døren, sette lydisolert materiale i det resulterende rommet og sy det opp med et lapppanel. Denne løsningen lar deg få et bedre resultat enn å installere bare ett panel.

Video: lydisolering av gjør-det-selv-døren

Ekstrem støy reduserer komfortnivået, så det vil være ubehagelig å bo i et slikt rom. Installering av lydisolerte inngangsdører hjelper deg med å bli kvitt ekstern støy fra gaten eller fra inngangen. Innvendige lydisolerte dører vil bidra til å isolere et eget rom. Dette vil tillate barn å sove normalt, og voksne kan jobbe stille på kontoret eller lytte til musikk, uten å forstyrre naboer eller andre mennesker i leiligheten.

Anbefalt: