Innholdsfortegnelse:

Dyrking Av Poteter Ved Hjelp Av Nederlandsk Teknologi, Inkludert Plantemetoder
Dyrking Av Poteter Ved Hjelp Av Nederlandsk Teknologi, Inkludert Plantemetoder

Video: Dyrking Av Poteter Ved Hjelp Av Nederlandsk Teknologi, Inkludert Plantemetoder

Video: Dyrking Av Poteter Ved Hjelp Av Nederlandsk Teknologi, Inkludert Plantemetoder
Video: Hvordan sette potet 2024, April
Anonim

Dyrking av poteter i henhold til nederlandsk teknologi - maksimale resultater med minimal innsats

Nederlandsk metode for dyrking av poteter
Nederlandsk metode for dyrking av poteter

Økningen i utbyttet avhenger av valget av høykvalitets plantemateriale og de brukte landbruketeknikkene. Når poteter dyrkes i henhold til nederlandsk teknologi, skaper planten gunstige forhold for utvikling av rotsystemet, noe som betyr at knolldannelsen vil være mer intensiv enn med tradisjonelle metoder. Denne metoden brukes hovedsakelig på gårder med automatisk bearbeiding av felt. Men teknologien er universell, så gartnere bruker den i økende grad til å danne sengene sine.

Innhold

  • 1 Nederlandsk teknologi: generelle prinsipper for metodikk, dyrkingsegenskaper, plantingsordninger

    • 1.1 Valg og klargjøring av plantemateriale
    • 1.2 Jordforberedelse

      • 1.2.1 Høstbehandling
      • 1.2.2 Vårbehandling
    • 1.3 Datoer for planting av poteter ved hjelp av nederlandsk teknologi
    • 1.4 Nederlandsk landingsmønster

      1.4.1 Galleri: Stadier av nederlandsk potetdyrking

    • 1.5 Plantepleie

      • 1.5.1 Behandlinger for planting mot ugress, skadedyr og sykdommer
      • 1.5.2 Vanningsmodus
    • 1.6 Høsting

      1.6.1 Galleri: Høsting

  • 2 Hvordan dyrke poteter i henhold til den nederlandske erfaringen i landet

    2.1 Tilpasning av industriell teknikk av nederlandsk teknologi til landsvilkår

Nederlandsk teknologi: generelle prinsipper for metodikk, dyrkingsegenskaper, plantingsordninger

Hovedforskjellen mellom nederlandsk teknologi og tradisjonelle metoder for å plante poteter er i dannelsen av rygger, ikke senger eller hull. Når de plantes til en dybde på mer enn 10 cm, mottar knollene ikke nok varme og oksygen, vann stagnerer, noe som kan føre til forfall av rotvekster. Nederlanderne kom på ideen om å spre knollene i grunne furer og dryss dem med løs jord eller humus på toppen. Når bushen vokser, økes landrullen. Dermed stopper ikke luftsirkulasjonen og vannstagnasjon oppstår ikke.

For å oppnå hovedresultatet - høyt utbytte, er det nødvendig å utføre et visst sett med agrotekniske teknikker på hvert trinn i vekstsesongen. Teknologien er basert på jordlufting, riktig vekstrotasjon og et spesielt arrangement av busker på stedet. Resultatet av å følge alle anbefalingene vil være et utbytte på opptil 2 kg poteter fra en busk. Metoden består av sekvensielle handlinger:

  1. Valget av plantemateriale.
  2. Jordforberedelse tar hensyn til vekstrotasjon.
  3. Planting av knoller i henhold til et bestemt opplegg.
  4. Plantepleie: gjødsling, hilling, vanning.
  5. Høsting.

Den nederlandske teknologien ble utviklet for kommersiell dyrking av poteter, men den kan også brukes på små områder. Hemmeligheten bak suksess er å følge alle anbefalingene, fordi agronomiske teknikker utfyller hverandre og gir resultatet i et kompleks.

Valg og klargjøring av plantemateriale

I Holland er det avlet spesielle høykapte varianter som er motstandsdyktige mot sykdommer og skadedyr, egnet for dyrking ved hjelp av denne teknologien: Santa, Cleopatra, Anosta, Asterix, Rezi og andre. Frøpoteter bør kjøpes i spesialforretninger, hvor kvaliteten bekreftes av et sertifikat. Før du kjøper plantemateriale, bør du gjøre deg kjent med egenskapene - noen varianter er bare egnet for dyrking på markene, men det er universelle varianter som gir avlinger i små senger. Du bør velge små knoller som veier opptil 70 g fra kategoriene "elite" og "superelite".

Spiret knoll
Spiret knoll

Plantering av spirede knoller garanterer 100% spiring

Jordforberedelse

En viktig forutsetning for å oppnå høyt utbytte er valget av et sted for sengene og klargjøring av jorden. Potetrader skal ikke plasseres i en skråning. Dette vil bryte vannregimet, og de fylte åsene vil gli og smuldre. Det fruktbare laget skal inneholde humus, hvis jorden er dårlig, bør den mates.

Høstbehandling

Pløy jorden til en dybde på 25 cm eller grav opp på en spade bajonett, og fjern ugress. Påfør halvrotet gjødsel med en hastighet på 5 kg per 10 m 2, du kan erstatte den med moden kompost. Som mineraltilskudd per 10 m 2 introduseres superfosfat 0,5 kg og kaliumgjødsel 0,2 kg.

Vårbehandling

Om våren, før du planter, behandler du marken med en fresekultivator, og i hagetomten løsner du topplaget med en høygaffel til en dybde på 15 cm. Dette vil bevare luftkamre i dype jordlag som luft vil sirkulere og vann vil strømme til røttene.

For at jorden skal modnes raskere, må den ikke dekkes eller tampes. Dette gjør at topplaget tørker og varmes opp raskere. Om våren påføres nitrogengjødsel, som urea.

Datoer for planting av poteter ved hjelp av nederlandsk teknologi

Det eneste kriteriet for å bestemme når man skal starte feltarbeid er jordmodenhet. Dette betyr at jorden er tørr nok og faller av spaden. Hvis en jordklump kastet fra en meters høyde smuldrer opp, er jorden klar - omtrent denne perioden begynner i mars. Tidlig planting fremmer rotdannelse, grønn masse vokser jevnt og nye knoller vokser raskere. Men vi må ikke glemme at poteter er en varmekjærende plante, og du kan ikke plante dem i uoppvarmet jord.

Landingsordning i henhold til nederlandsk teknologi

  1. Potetene plantes i rader som går nord-sør. Avstanden mellom åsene skal være minst 65 cm, optimalt 75 cm. Dybden på furer for planting er fra 4 til 8 cm. Knollene er lagt ut i en avstand på 30 cm. Dette arrangementet gjør at busken kan vokse fritt, og rotsystemet får nok varme og ernæring. Dryss knollen med en håndfull kompost, treaske og plant den, og for å beskytte mot wireworms og snegler, hell løkskall i bunnen av furen.
  2. For å lukke sengene helles rygger opp til 10 cm høye og ikke mer enn 35 cm brede. Når bushen vokser, vil det være nødvendig å legge til jord.
  3. En måned etter fremveksten av frøplanter helles furene til ønsket størrelse - 25 cm høy og 75 cm bred.
  4. Voksne busker trenger å løsnes, utjevning av smuldrende sjakter og behandling med soppdrepende, insektmidler og ugressmidler.

Galleri: stadiene av nederlandsk potetdyrking

Planting av poteter i furer
Planting av poteter i furer

I følge nederlandsk teknologi er knoller lagt ut i furer

Hilling poteter
Hilling poteter
Unge planter må spudes for å forbedre oksygentilgangen
Re-hilling
Re-hilling
Etter den andre hillinga får furene sin endelige form
Potetbusker
Potetbusker
Modne busker danner ryddige rygger som er enkle å håndtere

Plantepleie

Nederlandsk teknologi gir en rekke enkle, sekvensielle trinn i potetdyrking:

  1. To uker etter planting er det nødvendig å fjerne ugresset i gangene og fylle åsene på åsene med poteter. Som et resultat forstyrrer ikke løs jord veksten av busken, luftinntrengningen og fjerning av overflødig fuktighet.
  2. Behandle radavstander med ugressmidler for å forhindre ytterligere ugressvekst. Sprøyt buskene med medisiner mot skadedyr og sykdommer. Effekten av stoffene svekkes etter to uker. Derfor bør det være 6 slike behandlinger i vekstsesongen.
  3. Vanning utføres i strengt definerte perioder med buskvekst. Den første før blomstring, den andre 10 dager etter at blomstene faller, etter ytterligere tre uker utføres den siste vanningen av sesongen.

Plantebehandlinger for ugress, skadedyr og sykdommer

Herbicider som kan brukes til å behandle spirede potetsenger, bør være selektive. Dette betyr at de hemmer veksten av ugress og ikke påvirker hovedplanten. Disse stoffene er: "Titus", "Zellek super", "Centurion", "Lazurit" og andre. Ikke overskrid konsentrasjonen som er anbefalt av produsenten. Sprøyting utføres med manuelle eller automatiserte sprøyter. Ugressmiddeleffekten svekkes etter to uker. Derfor utføres inntil seks behandlinger per sesong.

Potetplantasjer påvirker Colorado potetbille, wireworm - komplekse preparater bør brukes mot dem. Før plantingen blir stoffet "Tabu" introdusert under knollen, og etter utseendet på buskene, om nødvendig, sprøyting med "Fitoverm", "Zhukoed" eller lignende kjemikalier. For sykdommer er det nødvendig å utføre behandling to ganger i måneden: medisiner som "Ordan", "Revus" brukes. Hvis potetsengene blir påvirket av biller og sykdommer, bør du ikke blande forskjellige giftstoffer, det er bedre å spraye med komplekse insekt-soppstimulerende midler som "Potato Rescuer". Settet inneholder tre ampuller: insektoacaricid, bredspektret soppdrepende middel og vekstregulator. Oppløs disse ampullene i en bøtte med vann og spray med en hastighet på 10 liter løsning per hundre kvadratmeter.

Vanningsmodus

Poteter liker ikke fuktstagnasjon ved røttene. Derfor bør den ikke vannes ofte, men i samsvar med vekstsesongene. Den første vanningen gir fuktighet for dannelsen av busker og blomster, den andre vanningen etter blomstring legger knollene, og den tredje mater de voksende røttene etter ytterligere tre uker. Nederlandsk teknologi er basert på dannelsen av høye rygger, slik at direkte vanning kan ødelegge dem. Hvis du bestemmer deg for å dyrke poteter i tråd med teknologien, må du kjøre et drypp vanningsanlegg langs åsene. Dette vil sikre jevn vanning av jorden og vil ikke ødelegge de dannede åsene. Vanning anses å være tilstrekkelig hvis jorden er gjennomvåt til høyden av ryggen, men ikke drenerer fra de fylte åsene. En ytterligere fordel med drypp vanning er økonomisk vannforbruk - fuktighet trenger direkte inn i røttene og søler ikke inn i gangene.

Høsting

Tidspunktet for henting avhenger av formålet du trenger poteter til. Såmateriale er samlet inn senest i begynnelsen av august. På dette tidspunktet vokste hovedtyngden av knollene til ønsket størrelse og nådde en slik grad av modenhet, noe som vil sikre spiring det neste året. Hovedavlingen kan høstes om en måned.

To uker før du graver ut knollene, er det nødvendig å utføre uttørking - sprøyting med preparater som tørker toppene, for eksempel "Reglon Super", "Basta". Som et resultat modner knollene, skallet blir tettere, noe som øker avlingens sikkerhet, reduserer mekanisk skade under oppsamling og transport.

Galleri: Høsting

Manuell klipping
Manuell klipping
I hagen kan du klippe toppene manuelt
Klippetopper
Klippetopper
For automatisering av arbeidskraft brukes spesielle enheter
Høsting
Høsting
Poteter dyrket etter nederlandsk metode vil glede deg med en rik høst

Hvordan dyrke poteter i henhold til den nederlandske erfaringen i landet

Det er også mulig å få en potetavling på 2 kg fra en busk på en personlig tomt. Dette krever tilpasning av nederlandsk teknologi. De viktigste feilene til gartnere:

  • Manglende overholdelse av avling. Jorda får ikke den nødvendige hvile, og risikoen for sykdom økes.
  • Bruk av frømateriale av lav kvalitet. Feil tilberedte knoller gir ikke høye avlinger.
  • Redusert radavstand. Som et resultat blir plantene tykkere, og oppvarmingen av jorden avtar.

Det er viktig å huske at bare overholdelse av alle nyanser vil sikre en god innhøsting. Sykdomsresistente varianter bør velges.

Tilpasning av industrielle teknikker for nederlandsk teknologi til landsvilkår

Justeringen av metoden når du vokser i landet, bør ikke dreie seg om prinsippene, men bare behandlingsmetodene. For eksempel, i stedet for en kultivator, løsne bakken med en hakke, hakke eller Fokins flate kutter, bruk manuelle jordfresere: ramme eller med hjul.

Skjæring av furer
Skjæring av furer

For jorddyrking kan du bruke et spesielt verktøy

Du kan spire knollene på noen måte, den tillatte lengden på spirene er opptil 2 cm, siden de ikke vil knekke når de manuelt plantes. Så snart busken begynner å heve seg over bakken, er det nødvendig å fylle ut en ås og skjule unge planter, dette vil mette jorden med oksygen og akselerere deres utvikling. Etterhulling utføres etter ytterligere to uker, mens den siste skaftet er dannet: busken er dekket med jord til en høyde på 30 cm, bredden på ryggbunnen er 60 cm, og toppene er 15 cm.

Etter at de første skuddene dukker opp og etter hvert regn, er det nødvendig å løsne jorden. Det er bedre å gjøre dette med en rake for ikke å skade spirene. Først er det nødvendig å behandle toppen, og deretter samle de smuldrende veggene på skaftet ved å bruke rivebevegelser og opprettholde formen.

Når du dyrker poteter hjemme med den nederlandske metoden, er det ikke nødvendig å behandle ugrasavstanden med ugressmidler. En mer bærekraftig metode er å fjerne gresset for hånd eller med en flat kutter og la det ligge mellom kammene. Dette vil redusere veksten av nytt ugress. Høstingsprosessen kan også utføres uten bruk av tørkemidler. Toppen må kuttes, og etter 10-12 dager skal potetene graves ut.

Nederlandsk teknologi skaper forhold for utvikling av bushen, derfor er den universell: den passer både for store gårder og amatørgartnere. Selv om det er streng overholdelse av alle agrotekniske teknikker, vil de investerte arbeidskostnadene lønne seg med høyt utbytte av store poteter.

Anbefalt: