Innholdsfortegnelse:

Døråpningens Størrelse: Standarder For Høyde Og Bredde, Beregning Av Dimensjoner Og Forberedelse For Installasjon Av En Innerdør
Døråpningens Størrelse: Standarder For Høyde Og Bredde, Beregning Av Dimensjoner Og Forberedelse For Installasjon Av En Innerdør

Video: Døråpningens Størrelse: Standarder For Høyde Og Bredde, Beregning Av Dimensjoner Og Forberedelse For Installasjon Av En Innerdør

Video: Døråpningens Størrelse: Standarder For Høyde Og Bredde, Beregning Av Dimensjoner Og Forberedelse For Installasjon Av En Innerdør
Video: Hæng døren på og ret til 2024, Mars
Anonim

Døråpning og standardmål

Døråpningens dimensjoner
Døråpningens dimensjoner

Under bygging og renovering av leiligheter er det ofte nødvendig å skifte innerdører. Merkelig nok reiser denne ganske enkle prosedyren mange spørsmål. For at kjøp av en dørblokk ikke skal bli et nervøst sammenbrudd for huseieren, må visse regler overholdes knyttet til generelt aksepterte installasjonsstandarder. Etter å ha lest spørsmålet nærmere, kan alle unngå feil når de kjøper og installerer dører.

Innhold

  • 1 Hva er en døråpning

    • 1.1 Fotogalleri: typer døråpninger
    • 1.2 Standardmål på døråpningen
  • 2 Måleregler

    • 2.1 Bredde
    • 2.2 Høyde
    • 2.3 Tykkelse
    • 2.4 Funksjoner ved måling av døråpningen avhengig av dørdesign
    • 2.5 Video: hvordan man måler åpningen under døren riktig
  • 3 Klargjøre åpningen for installasjon av en innerdør
  • 4 Hvordan redusere eller utvide en døråpning

    4.1 Video: Endre størrelse på døråpningen

Hva er en døråpning

Et gjennomgående hull i en vegg eller skillevegg designet for gjennomgang og installasjon av dører kalles en døråpning. Vanligvis er åpningen rektangulær. Selv om det noen ganger er firkantede, buede og til og med avrundede åpninger.

Fotogalleri: typer døråpninger

Opplyst døråpning
Opplyst døråpning

En buet døråpning med belysning vil dekorere ethvert interiør

Rund døråpning
Rund døråpning
Døren i form av en bue utvider visuelt passasjen til det tilstøtende rommet
Standard døråpning
Standard døråpning
Den klassiske døren er rektangulær
Kombinert døråpning
Kombinert døråpning
Kombinasjonen av en døråpning med en hylle er en god løsning for reguleringsplass

I ethvert hus og leilighet er det minst tre dører (inngang, kjøkken og bad). Deres maksimale antall er bare begrenset av størrelsen på boarealet og antall lokaler. Imidlertid brukes ganger uten dører. Gardiner, gardiner, gardiner kan henge i dem, men oftere blir de fri. Noen ganger er åpningen blokkert av en skyve- eller skyvedør.

I bygg- og reparasjonspraksis er det to alternativer for å installere dører:

  • valg av størrelsen på dørblokken for den eksisterende åpningen;
  • montere døråpningen til den kjøpte døren.

Det første alternativet er alltid å foretrekke, siden i dette tilfellet er lange og møysommelige prosesser knyttet til sementverk ekskludert. Heldigvis for forbrukere har boligutviklere og dørprodusenter lenge vedtatt en enhetlig standard for dører og døråpninger. Takket være dette kan du alltid velge en ferdig dør med dimensjoner som passer til en standard døråpning.

Standard dimensjoner

De aller fleste innvendige dører er produsert i samsvar med GOST 6629–88. Dette dokumentet regulerer dimensjonene til dørblokker som brukes i boligbygging, og kalles "Interne tredører for bolig og offentlige bygninger." Siden i dag er forskjellige dørtyper ekstremt store, påpeker mange eksperter at dokumentet allerede er utdatert. Imidlertid overholder produsentene regulatoriske standarder, om ikke bare fordi åpningene i hus bygget under Sovjetiden ble laget strengt i henhold til disse standardstørrelsene.

I følge GOST 6629–88 har dørbladene to størrelser i høyden:

  • 2300 mm;
  • 2000 mm.

Dørbredder er definert i følgende område:

  • 600 mm;
  • 700 mm;
  • 800 mm;
  • 900 mm;
  • 1100 mm.

Leilighetene bruker innvendige dører med en bredde på 0,6-0,8 m, inngangsdører - 0,9 m og doble blader med en total bredde på 1,1 m. Små dører med en bredde på 60 cm er installert i boder og andre vaskerom. Bad og toalett - 70 cm, kjøkken - 80 cm.

Størrelsen på dørkarmer kan variere avhengig av materialet og modellen til dørenheten

Under konstruksjonen av typiske bygårder, til i dag, legges dimensjonene til døråpningene basert på den spesifiserte GOST. I privat konstruksjon er andre alternativer mulige, men også her overholder de fleste utviklere de ovennevnte standardene.

Måleregler

For å vise målene på monteringshullet i veggen nøyaktig, utføres tre målinger - i høyde, bredde og dybde. Profesjonelle målere tegner alltid en skisse som viser åpningens form, dimensjoner og andre funksjoner (for eksempel veggmateriale, tilstedeværelsen av tilstøtende hjørner osv.) Dette er ikke bare nødvendig for riktig valg av dørblokken i størrelse, men også for å forstå installasjonsmetoden. I åpningen av en trevegg eller skillevegg gjøres fiksering med selvskærende skruer, i en betong- eller murvegg - med ankerfester. For en gipsplateskillevegg er det gitt en spesiell installasjonsmetode. Plastdører er installert på spesielle braketter.

Måling av døråpningen
Måling av døråpningen

Døråpningen måles i tre retninger - høyde, bredde og dybde

I tillegg må gulvet og veggenes tilstand tas i betraktning. Vanligvis blir dørene beregnet og installert etter endt veggplan. Men målinger kan gjøres tidligere, for eksempel hvis døren bestilles på forhånd. Det er viktig å vurdere alle faktorene her. La oss si at veggen ennå ikke er pusset, noe som betyr at tykkelsen i fremtiden vil øke med 1-1,5 cm på hver side. Hvis du bestiller en dørblokk uten å ta hensyn til denne fortykningen, vil rammen ikke passe inn i døråpningen, og som et resultat må du gjøre om verken den eller veggen.

Det samme gjelder kjønn. Erfarne målere kommer bare når gulvet er helt klart, inkludert den endelige etterbehandlingen (fliser, linoleum, laminat, etc.). Imidlertid, hvis døren er laget på bestilling, og beregningen av dimensjonene gjøres på forhånd, når du bestemmer høyden på dørblokken, gjøres det en endring i det faktum at gulvnivået vil endres.

Hvis en standard dørkarm installeres under konstruksjon og ombygging, justeres åpningens dimensjoner til en eller annen standardstørrelse.

Skjulte dører
Skjulte dører

Skjulte dører i hele rommet er installert i en spesiallaget åpning

Hvis det er nødvendig å erstatte en dør med en annen, blir oppgaven forenklet. Det er nødvendig å måle døråpningens tre hovedparametere nøyaktig - bredde, høyde og dybde. Men dette kan bare gjøres etter å ha demontert den gamle døren eller i det minste etter å ha fjernet platbåndene.

Målingene tas med et konstruksjonstape eller annet presisjonsinstrument som en laserlinjal. Avlesningene registreres i millimeter.

Laser målebånd
Laser målebånd

Et profesjonelt laserbåndmål brukes til å raskt og nøyaktig bestemme de nødvendige dimensjonene

Bredde

Åpningsbredden er avstanden mellom side (vertikale) overflater av hullet i veggen. Målinger gjøres på tre punkter - øvre, nedre og i midten, hvis de er de samme, så er åpningen i riktig, rektangulær form. Hvis det er avvik på mer enn 10 mm, bør dette bemerkes på tegningen.

Åpningsbredde
Åpningsbredde

Hvis forskjellen i mål er mer enn 10 mm, legges minimumsstørrelsen til grunn

Høyde

Høyde er avstanden mellom det "rene" gulvet og den øverste horisontale stangen. Det måles på begge sider (høyre og venstre). Ideelt sett bør målingene matche en feil på ikke mer enn 1 cm.

Døråpningshøyde
Døråpningshøyde

Når du måler åpningens høyde, må du ta hensyn til at den ikke skal overstige størrelsen på lerretet med mer enn 50-60 mm

Tykkelse

Dette er den faktiske tykkelsen på veggen. For åpningen brukes ofte begrepet "dybde". Det er viktig å forstå at tykkelsen på dørkarmen ikke kan overstige dybden på åpningen. Men det kan (og bør) være mindre. I dette tilfellet kompenseres avviket med utvidelser, hvis bredde beregnes på forhånd for å spare materiale.

Funksjoner ved måling av døråpningen avhengig av dørdesign

Alle dører installert i boligbygg er delt inn i to typer:

  • sving (hengslet);
  • glidende (med toppoppheng eller gulvføring).

Avhengig av utforming, stilles det forskjellige krav til klargjøring av døråpningen.

Svingdører er montert rett inne i veggåpningen. Derfor er det viktig å observere de eksakte dimensjonene til åpningen. I henhold til moderne standarder skal avstanden mellom dørkarmen og veggene være innenfor 2,5-3 cm rundt hele omkretsen (unntatt terskelen).

Selv for 30 år siden, da polyuretanskum ennå ikke ble brukt i konstruksjonen, ble det teknologiske gapet mellom dørblokken og veggen fylt med sementmørtel. Klaringen til klarering var annerledes. Det ble anbefalt å legge igjen et gap på minst 50 mm slik at løsningen lett kunne komme inn i den. Slike dører sto godt de første 3-5 årene, hvoretter mørtelet begynte å smuldre, og dørkarmen “gikk”. Døren måtte hele tiden repareres med jevne mellomrom. Polyuretanskum har eliminert disse ulempene, så nå er det vanlig å legge igjen et gap på 25-30 mm mellom rammen og veggen.

Når det gjelder skyvedører, er alt annerledes. Opphengsmekanismen er installert på veggen, og dørbladet lukker ganske enkelt åpningen. Følgelig er kravene til åpningens størrelse ikke så strenge - det viktigste er at størrelsen på hullet i veggen ikke overstiger størrelsen på dørbladet. Formen og kvaliteten på finishen er av stor betydning. Hvis åpningens kanter er lukket med svingbånd og forlengelser i svingdører, vil veggen forbli i sikte. Derfor er det viktig å opprettholde riktig form og vinkler på hullet i veggen.

Skyvedør
Skyvedør

Åpningen av skyvedører er innrammet med platebånd og forlengelser

Utsiden av den indre delen av åpningen kan være av to typer:

  • gips (fortsatt veggdekorasjon);
  • dekorative paneler laget av fiberplate, MDF eller plast.

Gips (eller gips) etterbehandling utføres før målingen på åpningen måles. Panelene installeres etter at døren er installert, men når du måler, må du ta hensyn til tykkelsen på brettet.

Video: hvordan du måler åpningen under døren riktig

Forbereder åpningen for installasjon av en innerdør

For å bringe åpningen i samsvar med standarden, vil følgende materialer være nødvendig:

  • sement eller gipsblanding (klasse ikke lavere enn M300);
  • maling av metallhjørne.

    Malingshjørne
    Malingshjørne

    Et malerihjørne med et nett holder bedre på veggen

Du trenger også verktøy:

  • puncher;
  • murerspade, spatler;
  • mikser for blanding av løsningen;
  • beholder for tilberedning av blandingen;
  • hydraulisk nivå.

    Hydraulisk nivå
    Hydraulisk nivå

    Det hydrauliske nivået bestemmer de vertikale og horisontale aksene

Det er flere obligatoriske krav til en døråpning som må oppfylles før måling.

  1. Etter demontering av den gamle døren undersøkes veggens tilstand. Kantene på åpningen må rengjøres for skumrester og slitt gips. Fjern gamle fester - spiker, skruer, plugger.
  2. Justere de indre endene. Hvis kontaktpunktene til dørkarmen er ujevne, må de glattes ut med sementmørtel eller gips. For å gjøre dette, klipp av de utstikkende mursteinene forsiktig med en kvern eller en perforator og dekk enden med et tynt lag mørtel. Etter at sementen har stivnet, utføres ytterligere utjevning med kitt.

    Forbereder døråpningen
    Forbereder døråpningen

    En stansemaskin fjerner alle uregelmessigheter på den indre overflaten av åpningen

  3. Hvis svingdøren skiftes til en skyvedør, installeres sikkerhetshjørner av metall langs hele omkretsen av åpningen. I dette tilfellet brukes et hydraulisk nivå eller et lasernivå. Sideendene er plassert i vertikalt plan, og den øvre stangen - i horisontalplanet.

Hvordan redusere eller utvide en døråpning

Noen ganger må åpningen økes eller reduseres. Som regel er det behov for endringer i tilfeller der en dør med forskjellige dimensjoner er installert i stedet for den gamle.

For å øke dimensjonene på døråpningen brukes en stanser. Arbeidsrekkefølgen er som følger:

  1. Først gjør du markeringen. Nye åpningskanter er tegnet på veggen med blyant eller tusj.
  2. Hull deretter veggen forsiktig ut til ønsket form. Hvis dimensjonene endres med en liten mengde, kan du klare deg uten hammerbor, flis av betong eller mur med meisel og hammer. Noen ganger er de indre veggene laget av skumblokker. I dette tilfellet er oppgaven forenklet - blokkene blir lett saget med en spesiell baufil med en stor tann og seirende lodding.

    Forlenge en døråpning i en murvegg
    Forlenge en døråpning i en murvegg

    Utvidelse av en døråpning i en betong- eller murvegg utføres med en perforator med en spesiell dyse

  3. Deretter pusses åpningen på åpningen. For dette fortynnes en sementmørtel. Kast den på veggen med en sparkel og plan den med en slikkepott.

    Pussing av en døråpning
    Pussing av en døråpning

    Gipsnivellering gjøres med en regel, en bred slikkepott eller en jevn trelat

I panelhus bygget av bærende strukturer er det strengt forbudt å hamre veggene med en stansemaskin. De eneste unntakene er innvendige skillevegger som ikke bærer last. Men bare en spesialist kan bestemme dette.

Brudd på denne begrensningen kan føre til brudd på stivheten til strukturen som helhet. For eksempel er det tider når meisling av en vegg i den ene enden av et hus får isolasjonsglassene til å sprekke i den andre enden. Dette antyder at deformasjon overføres gjennom hele bygningen.

Å redusere åpningens størrelse utføres på forskjellige måter, avhengig av veggmaterialet.

  1. Bruk murverk. Byggesteiner av ønsket størrelse velges og veggen legges ut på sementmørtelen til de angitte merkene. I praksis gjelder endringer ofte bredden på åpningen, høyden forblir uendret. Men hvis høyden fortsatt må reduseres, brukes ferdige armerte betongblokker eller trebjelker i tre til dette. De er installert på murstein eller fordypet i veggen i en avstand på minst 10-15 cm fra hver side.

    Redusere døråpningen
    Redusere døråpningen

    Reduksjon av åpningen utføres ved bruk av metallforskaling og murverk

  2. Bruk gips. For dette monteres og rammes en ramme av metallprofiler med ett eller to lag gipsfiberplate. Denne oppbyggingen er kun kjent for skyvedører. Svingdører vil ikke kunne holde på et tynt lag med "tørrpuss".

    Gipsplate skyvedørsskap
    Gipsplate skyvedørsskap

    Ved hjelp av en gipsplatekonstruksjon er en døråpning av ønsket størrelse installert

  3. Ved hjelp av treklosser. Dette alternativet gjelder for tømmerhus. For å gjøre dette må du plukke opp en bjelke med samme tykkelse som veggen, og fest den på lange skruer. Hvis en stang ikke er nok, er det lov å bruke flere brett, hvis tykkelse vil tilføre ønsket størrelse. Det er nødvendig å feste treklosser veldig forsiktig, fordi de bærer all last fra dørkarmen og dørbladet.

Video: Endre størrelse på en døråpning

Når du selv måler dimensjonene på døråpningen, trenger du den største nøyaktighet og nøyaktighet. Feil resulterer i ytterligere økonomiske tap. Men hvis du fremdeles ikke er trygg på dine evner, er det bedre å ringe måleren fra selskapet som leverer dørene. De fleste bedrifter i dag tilbyr denne tjenesten gratis.

Anbefalt: