Innholdsfortegnelse:

Hvilken Grønn Gjødsel Er Bedre å Så Om Høsten: En Anmeldelse Med Anmeldelser Og Video
Hvilken Grønn Gjødsel Er Bedre å Så Om Høsten: En Anmeldelse Med Anmeldelser Og Video

Video: Hvilken Grønn Gjødsel Er Bedre å Så Om Høsten: En Anmeldelse Med Anmeldelser Og Video

Video: Hvilken Grønn Gjødsel Er Bedre å Så Om Høsten: En Anmeldelse Med Anmeldelser Og Video
Video: WE REVIEW YOUR PLANTED TANKS. THEY ARE COOL! 2024, Kan
Anonim

Hvilken grønn gjødsel er bedre å så om høsten: velge den mest nyttige

Siderata om høsten
Siderata om høsten

På slutten av sesongen, når alle grønnsakene og urtene er fjernet, ser hagen kjedelig ut: sengene er tomme, bar, vinden blåser fallne blader på dem. Men hvis du sår siderater, blir alt grønt! Disse avlingene vil ikke bare dekorere hagen om høsten, men også dekke landet mot ugress, beskytte det mot erosjon og tørke ut, mette jorden med nyttige stoffer og løsne den.

Innhold

  • 1 Hva er siderater og hvorfor er det nødvendig?
  • 2 Hvilken grønn gjødsel er bedre å så om høsten

    • 2.1 Korn
    • 2.2 Belgfrukter
    • 2.3 Cruciferous
    • 2.4 Blandinger
  • 3 Hva skal jeg gjøre med grønn gjødsel før vinteren
  • 4 Video: siderates fra A til Z

Hva er siderates og hvorfor er det nødvendig

Sannsynligvis er det ikke lenger noen gartnere igjen som ikke har hørt om siderater. Dette er avlinger som dyrkes før eller etter hovedplantingen, samt på gratis "hvilende" jord. De har ikke lov til å blomstre og dyrke frø, og den grønne massen er innebygd i et fruktbart jordlag.

Hvorfor gjør de dette arbeidet:

  • for å forbedre jordens struktur - røttene til grønn gjødsel er kraftige, de trenger dypt ned i jorden, de løsner tett jord godt, og de holder for lett (sand) fra å smuldre opp;

    Siderat røtter
    Siderat røtter

    Siderata har kraftige røtter som løsner jorda godt

  • å berike det fruktbare laget med nitrogen - grønn gjødsel fra belgfruktsfamilien samhandle med nitrogenfikserende bakterier, som omdanner dette elementet til en form som er mer tilgjengelig for planter;
  • å gjødsle jorden - røttene til grønn gjødsel hjelper næringsstoffene å komme fra dype jordlag til dyrkede planter, og når de råtnes blir de til kompost;
  • for å beskytte mot ugress - på grunn av den raske veksten av tett løvverk, skaper grønne gjødsel skygge og rett og slett ikke etterlater et tomt rom i hagen;
  • for jordbearbeiding - både grønn og grønn gjødsel innebygd i jorden beholder fuktighet i jorden (om høsten - regn, om våren - tint), og forhindrer at jorden tørker ut og eroderer.

Hvilken grønn gjødsel er bedre å så om høsten

De mest populære avlingene for høstplanting er frokostblandinger, korsblomster og belgfrukter. De dekker bakken med et teppe etter høsting av dyrkede planter, og forhindrer at ugress vokser. Grønn gjødsel blir sådd når lufttemperaturen lar frøene spire og gi greener før frost. Såing begynner vanligvis på slutten av sommeren (for eksempel etter løk, vinterløk) og slutter i slutten av september - begynnelsen av oktober (avhengig av været i regionen).

Korn

De beste kornsidene for planting om høsten er vinterrug og havre.

Vinterrug konkurrerer godt med ugress og får raskt nok grønn masse til å dekke landet fullstendig. Dens gjennomtrengende røtter løfter næringsstoffer inn i det øvre fruktbare laget og beriker jorden med silisium.

Det er imidlertid viktig å klippe plantingene i tide om høsten, ellers vil det være vanskelig å bli kvitt dem om våren: rug vil begynne å vokse og bli til et ugress. Det rette øyeblikket for klipping er når avlingen er ferdig rørt, men ennå ikke har kommet inn i stalkingsfasen. Du kan finne ut nøyaktig når et slikt øyeblikk vil komme ved guling og død av de nedre bladene i rugbusken.

Vinterrug
Vinterrug

Det er nødvendig å klippe vinterrug på slutten av jordbearbeidingsfasen, mens plantene fremdeles er unge

Høsten er den mest passende tiden for såing av rug, siden om vinteren vil den grønne gjødselen som er kuttet ned til roten, råtne og ikke undertrykke avlingene som er plantet etter den.

Havre gjør det bra på leirejord. Den plantes ofte blandet med vetch. Havre beriker jorden med kalium, noe som er nødvendig for en vellykket overvintring av planter, og viker med nitrogen.

Vico-havreblanding
Vico-havreblanding

Havre fungerer bra når det blandes med vårvikk

Belgfrukter

Grønne gjødsel fra belgfrukterfamilien er utmerket for såing om høsten på de sengene der neste år er det planlagt å dyrke poteter, greener, agurker, tomater, kål og andre avlinger med stort behov for nitrogen, hvilke belgfrukter akkumuleres godt i jorden. Dette skyldes nodulbakteriene som lever i plantens røtter. De trekker ut nitrogen fra luften og omdanner det til en organisk form som er tilgjengelig for hagebruk.

En utmerket høstgrønn gjødsel er en årlig lupin. Den vokser raskt takket være røtter som er dypt innebygd i bakken, løsner den jorden. Alkaloidene i anlegget lar deg drive ut wireworm fra sengene. Den mest upretensiøse sorten som ikke er redd for frost er smalbladet blå lupin.

Lupinblå
Lupinblå

Lupinblå, som er kjent for mange som bare et ugress, kan dyrkes som en siderat

Såterter, eller pelushka, som også beriker landet med nitrogen, kan sås på sensommeren eller høsten bare i varme områder, i andre vil det ikke ha tid til å vokse til ønsket størrelse.

Cruciferous

Oljereddik er utmerket i områder som er sterkt luke, da den er upretensiøs, vokser veldig raskt og gir en enorm mengde grønt. Og hun avlaster stedet for nematoden, underlagt årlig såing.

Olje reddik
Olje reddik

På grunn av den raske veksten er oljereddik egnet for å fylle svært forsømte områder

Hvit sennep, i tillegg til å lage et teppe fra ugress, helbreder jorden fra fytofthora og nematoder, som oljereddik. For utvikling av sporer av sen soppsopp, er tilstedeværelsen av jern i jorden nødvendig. Og dette elementet tar sennep fra jorden, og fratar patogenet betingelsene for aktivering. Hvit sennep er spesielt nyttig i et drivhus, der det ikke er mulig å forandre jord ofte eller følge reglene for avling. Trådormen liker ikke sennep heller, og regelmessig såing vil beskytte plantene mot dette skadedyret.

Sennep hvit
Sennep hvit

Hvit sennep er kanskje den mest populære grønne gjødselen i det sentrale Russland

I symbiose med sennepsrøtter er det mikroorganismer som "trekker ut" fosfor og kalium fra forbindelser som er vanskelige å assimilere av dyrkede planter.

Men det nytter ikke å så bokhvete om høsten på grunn av den lave motstanden mot kulde. Siderat vil fryse ut i høstfrost, uten å ha tid til å bygge opp den grønne massen.

Alle de ovennevnte sidene av korsblomstfamilien har en betydelig ulempe - selv om de bekjemper noen skadedyr, tiltrekker de en korsblomstloppe til hagen. Om våren, etter disse avlingene, kan du ikke plante reddiker, kålrot og kål. Men om høsten er denne minus ubetydelig, siden insekter ikke er aktive i kaldt vær. Derfor er sennep og oljereddik ideelle høstgrønne gjødsler.

Minst av alle lopper legger seg på raps. Dette familiemedlemmet, takket være de store bladene, dekker jorda perfekt og gir ingen sjanse for ugress. I tillegg tillater voldtekt ikke nitrogen å vaskes ut av jorden, og binder det. I ferd med å forfalle voldtektgrønt lagres nitrogen i humus for vårplanting. Sammen med andre i familien beriker raps det fruktbare laget med kalium, kalsium og svovel.

Voldtekt
Voldtekt

I regioner med lang, varm høst har raps tid til å blomstre

Blandinger

I tillegg til den velkjente vetch-havre-blandingen som selges i enhver hagebutikk, kan du blande annen grønn gjødsel. For eksempel kan lupin, som beskytter planter mot rotråte og fytophthora, plantes med sennep, oljereddik, raps etter tomater, slik at plantene ikke blir syke neste år.

Generelt kan alle siderater blandes, plantes i bulk eller som en alpin plen. Det anbefales å skifte grønn gjødsel på stedet, siden hver har sine fordelaktige egenskaper, og det vil være bra hvis all denne nytten manifesterer seg i sengene.

Ulike siderater
Ulike siderater

Ulike siderater kan blandes når du planter

Hva skal jeg gjøre med grønn gjødsel før vinteren

Alt avhenger av tidspunktet for plantingen. Siderata plantet på sensommeren - tidlig på høsten, som klarte å blomstre eller gå inn i forfølgelsesfasen, må klippes eller hugges ned ved roten, det vil si litt under bakkenivå. Avlinger sådd i andre halvdel av september kan rett og slett stå i hagen. De vil ikke lenger blomstre, og etter frost vil de rett og slett ligge på bakken. Det er ikke nødvendig å grave opp grønn gjødsel og grave opp jorden - dette vil forhindre røttene i å gjøre jobben sin. Faktisk, selv etter å ha klippet toppene, løsner og strukturerer jorda.

Skjæring av siderater
Skjæring av siderater

Det er ikke nødvendig å grave en hageseng med siderater, det er nok bare å kutte plantene med en spade eller flat kutter

Video: siderates fra A til Z

Jorden, som naturen generelt, tåler ikke tomhet. For at sengene ikke skal være bare etter høsting, er det verdt å så siderater om høsten. Det er viktig å velge de plantene som gir størst fordeler i en bestemt jordtype for bestemte planter.

Anbefalt: